Лактозна нетолерантност – Причината за колики – научно доказателство


Млякото е полезно за човека! То съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, както и витамини и минерали, и ни предоставя голяма част от нужното ни количество калций. В млякото въглехидратите са под формата на лактоза – тази специална млечна захар придава на млякото неговата деликатна сладост. Много хора обаче не могат да разграждат (асимилират) правилно лактозата и тази неспособност на организма е известна като “лактозна нетолерантност”.
Човешкото тяло произвежда специални ензими, които спомагат разграждането на хранителните вещества, включително и лактозата, за да може организмът правилно да ги усвои. Ензимът, който разгражда лактозата, се нарича лактаза.

Как е при бебетата кърмачета и защо се появяват коликите при бебета?

През 1991 г. Мълин и Бар доказват връзката между проблемите при приемането на лактоза и други въглехидрати и вътрестомашното образуване на газовете при кърмачетата. Те заключват, че ферментацията на неусвоени въглехидрати води до произвеждане на газове като въглероден диоксид и водород.

Основен източник на газове е дебелото черво, където бактериите използват множество субстрати да осъществят т.нар. вторична ферментация.

Лактозна нетолерантност - Причината за колики – научно доказателствоПри бебетата до 3-4 месечна възраст,НЕ пълноценното усвояването на лактозата има най-голям дял в образуването на газове.

Тези стомашно-чревните смущения у бебетата са породени от непълното или затруднено усвояване на въглехидратите, приемани с майчината кърма или млеката предназначени за кърмачета.

Лактозата (млечната захар) е основе въглехидрат (над 80%) и се съдържа във всики видове мляко и млечни продукти включително в кърмата и млека за кърмачета. Лактозата е необходима, за да даде енергия на бебето.

За да се усвои пълноценно лактозата необходим ензим лактаза. Защо?

Лактозата е дизахарид (сложна захар), състояща се от два компоненета, галактоза и глюкоза.

Организмът на бебето усвоява по-добре и по – пълноценно простите захари, за което още с раждането тънките черва на новороденто произвеждат физиологично ензима лактаза, за да се усвои лактозата.

До 3-4 месечна възраст, бебето се храни само с мляко, което означава  поемане на големи количества лактоза.

В този период от неговото развитие се появяват и първите проблеми с нейното усвояване.

Те са резултат едновременно от нейните по – големи количества и все още незавършеното развитие на бебешката храносмилателна система.

Появява се временна непоносимостта към лактозата, т.е. неспособност на организма да асимилира лактозата поради факта, че тялото прозивежда недостатъчно ензим лактаза, който да разгради лактозата до глюкоза и галактоза, за да може да усвои пълноценно.

Laktaza-koliki-prichina

Това е период на проява на т.нар. физиологична временна лактозна нетолерантност или физиологичен временен лактазен недостиг.

Временната физиологична непоносимост към лактозата у бебетата е резултат от недостига на ензима лактаза, който разгражда млечната захар – лактоза по естествен път в червата.

Недостигът на лактаза намалява възможностите на тялото да усвои млечната захар, и неусвоена лактоза е подложена на атаката от бактериите в дебелото черво, при което се отделя млечна киселина и водород.

Те причиняват подуване, газове и болка – КОЛИКИ !

А това води до непрестанен плач.

Капките Milkaid® съдържат ензима лактаза, който е безопасен естествен ензим, намиращ се обикновено в храносмилателната система. Действието му се изразява в разграждане на сложната млечна захар лактоза на две по-лесно смилаеми захари – глюкоза и галактоза. Така можете отново да се насладите на млякото и млечните продукти без притеснение. Просто добавете три капки енизм лактаза Milkaid® към 570 мл. мляко, разклатете внимателно, оставете в хладилник за 24 часа и млякото ще е готово за готвене и за добавяне към напитки и зърнена закуска, както топло, така и студено. Три капки ще намалят лактозата със 70%, което е достатъчно за повечето хора. Предлагаме да започнете с шест капки, което ще гарантира 90% отстраняване на лактозата, и да намалявате капките, докато откриете какво количество е най-добро за вас. Препоръчваме за малки деца да се започне с 10 капки на 570 мл. , което ще отстрани лактозата 100%, и след това да намалявате с по една капка.