Лактозна непоносимост / лактозна нетолерантност / лактазен дефицит – въпроси и отговори


Има два начина, по които може да се развие лактозна непоносимост. Може да е наследствено (в редки случаи може да се прояви още с раждането, а обикновено по време на детските години или по-късно), или може да бъде отключено от заболяване, засягащо храносмилателната система. Лактазата е много чувствителен ензим и лесно може да бъде засегнат от заболяване. Обикновено неговите нива се възстановяват, след като човек се излекува, въпреки че понякога е нужно повече време, и тогава лактозната непоносимост е само временна. В някои случаи обаче уврежданията на червата са толкова тежки, че лактозната непоносимост става необратима.

Следните състояния може да причинят лактозна непоносимост:

• Гастроентерит
• Синдром на раздразненото дебело черво
• Язва на дванадесетопръстника
• Алкохолизъм
• Недохранване
• Цьолиакия
• Непоносимост към глутена в пшеницата и др. храни
• Дефицит на витамин В2 (рибофлавин)
• Улцерозен колит
• Муковисцидоза
• Някои тропически болести, напр. холера

Лактозна непоносимост / лактозна нетолерантност / лактазен дефицит  са все понятия, означаващи един и същи проблем :

Неспособността на човешкия организм да разгражда лактозата (млечната захар) от млякото, млечните  и лактозосъдържащите продукти

Както при повечето хранителни вещества в храната, лактозата трябва да се разгради на по-малки единици преди организмът да може правилно да я усвои. Нашите тела произвеждат специални вещества, наречени ензими, които спомагат разграждането на храната. Ензимът, който разгражда лактозата, се нарича лактаза. При някои хора този ензим не се произвежда от организма, поради което лактозата в тяхната храна не може да се разгради, а неразградена, тя причинява обезпокоителни симптоми.

Всички ние знаем, че млякото е полезно за нас; то съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, както и витамини и минерали, и ни предоставя голяма част от нужното ни количество калций.

В млякото въглехидратите са под формата на специален вид захар – лактоза или млечна захар; именно тя придава на млякото неговата деликатна сладост. Много хора обаче не могат да разграждат правилно лактозата и това състояние е известно като “лактозна непоносимост”.

По-долу е даден списък с обичайните симптоми.

Ако откриете, че страдате от повечето от тях и че те винаги се проявяват, след като сте консумирали млечни продукти, значи е възможно да имате лактозна непоносимост.
Чувство на неразположение
Стомашен дискомфорт
Подуване
Болезнени спазми
Газове или метеоризъм

Тези симптоми може да варират като тежест в зависимост от това колко лактоза сте консумирали. Някои хора, страдащи от лактозна непоносимост, може да консумират еквивалента на до около половин пинта мляко без това да им причини особени проблеми. Само когато превишите собствената си граница на толерантност – може би като консумирате продукт, за който не знаете, че съдържа лактоза, – започват и проблемите.

Няма точно и непоколебимо правило за това колко време след консумацията на храни, съдържащи лактоза, се появяват симптомите. Чувството на неразположение и стомашен дискомфорт може да се появят след само пет минути, докато други симптоми може да се развиват в продължение на няколко часа.

Ако симптомите са постоянни и особено тежки, или ако се появяват независимо от храната (тоест когато не сте консумирали лактоза), трябва да потърсите медицинска помощ.

Има два начина, по които може да се развие лактозна непоносимост.

Може да е наследствено състояние (което в редки случаи може да се прояви още с раждането, а обикновено се появява по време на детските години или по-късно), или може да бъде отключено от заболяване, засягащо храносмилателната система.

Лактазата е много чувствителен ензим и лесно може да бъде засегнат от заболяване. Обикновено неговите нива се възстановяват, след като човек се излекува, въпреки че понякога е нужно повече време, и тогава лактозната непоносимост е само временна.

В някои случаи обаче засегната част от червата е толкова тежко увредена, че лактозната непоносимост става необратима.

Следните състояния може да причинят лактозна непоносимост:

 • Гастроентерит
 • Синдром на раздразненото дебело черво
 • Язва на дванадесетопръстника
 • Алкохолизъм
 • Недохранване
 • Цьолиакия
 • Непоносимост към глутена в пшеницата и др. храни
 • Дефицит на витамин В2 (рибофлавин)
 • Улцерозен колит
 • Муковисцидоза
 • Някои тропически болести, напр. холера, спру

Временната лактозна непоносимост може да бъде причинена също така от някои лекарства, някои антибиотици, както и от медикаменти за лечение на артрит, които може временно да засегнат храносмилателната система и да намалят нивата на ензима лактаза.

Ензимът лактаза в Milkaid® е извлечен от естествени дрожди и е напълно безопасен.

Млякото, обработено с лактаза, има същата хранителна стойност, но видът млечна захар (лактоза) е изменен и млякото има малко по-сладък вкус.
Млякото, обработено с ензима лактаза, може да се използва по абсолютно същия начин като обикновеното мляко в напитки, за готвене, за приготвяне на йогурт, сладолед, или да се консумира директно. Без значение дали млякото е пълномаслено, обезмаслено или дълготрайно, то може да бъде ефективно и безопасно обработено без страх от поява на неприятни симптоми.

Да! Веднага щом Вашето дете започне да консумира краве мляко.

Също като възрастните, и при децата количеството произвеждана от организма лактаза е различно. Затова предлагаме първоначално да им давате мляко с изцяло отстранена лактоза, след което постепенно да проследите какво количество ще е подходящо за тях.

Да, таблетките Milkaid® са капсули с вкус на малина, съдържащи ензима лактаза. Те трябва да се сдъвчат или погълнат веднага след консумиране на каква да е храна, която може да съдържа лактоза. Те са чудесно и удобно решение, когато консумирате храна, приготвена навън, когато се храните вкъщи, в ресторанти или сте във ваканция.

Около 5 милиона души в Обединеното кралство страдат от стомашни спазми, газове или диария след консумация на мляко или млечни продукти. Често причината за това е лактозата (млечна захар), която се съдържа във всички млечни продукти. Този чест проблем, известен като лактозна непоносимост, се появява, когато организмът не произвежда достатъчно количество от ензима лактаза, необходим за разграждането на лактозата.

Milkaid® е подпомагаща храносмилането хранителна добавка, която прави млякото и млечните продукти лесно смилаеми. Milkaid®  е безопасен, естествен ензим като този, който произвежда Вашият организъм. С Milkaid® можете отново да се насладите на млечни храни като мляко, сирене и сладолед. Лактоза съдържат и много други храни, списъкът с които е даден тук.

ЛАКТОЗНА НЕПОНОСИМОСТ 


Млякото е полезно за човека, то съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, както и витамини и минерали, и ни предоставя голяма част от нужното ни количество калций. В млякото въглехидратите са под формата на лактоза – тази специална млечна захар придава на млякото неговата деликатна сладост.
Много хора обаче не могат да разграждат (асимилират) правилно лактозата и тази неспособност на организма е известна като “лактозна непоносимост”.

прочетете повече …

СВАЛИ БРОШУРА 1:

СВАЛИ БРОШУРА 2: