Лактозна нетолерантност


Млякото е полезно за човека, то съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, както и витамини и минерали, и ни предоставя голяма част от нужното ни количество калций.

В млякото въглехидратите са под формата на лактоза – тази специална млечна захар придава на млякото неговата деликатна сладост.

Много хора обаче не могат да разграждат (асимилират) правилно лактозата и тази неспособност на организма е известна като “лактозна непоносимост”.

Човешкото тяло произвежда специални ензими, които спомагат разграждането на хранителните вещества, включително и лактозата, за да може организмът правилно да ги усвои.

Ензимът, който разгражда лактозата, се нарича лактаза. При някои хора този ензим не се произвежда от организма, поради което лактозата в храната не може да се разгради и тя причинява дискомфорт:

  • чувство на неразположение

  • стомашен дискомфорт

  • подуване

  • болезнени спазми

  • колики

  • крампи

  • газове или метеоризъм

  • диария

Ако повечето от тези оплаквания се проявяват след консумация на млечни продукти или храни съдържащи мляко, това означава, че става върос за лактозна непоносимост.

Тези симптоми може да варират като тежест в зависимост от това колко лактоза е консумирана. Някои хора, страдащи от лактозна непоносимост, може да консумират една чаша мляко без това да им причини особени проблеми. Само превишаване на индивидуалната граница на толерантност – при консумация на мляко или продукти, съдържащи мляко/лактоза – започват и проблемите.

За Лактозна нетолерантност

Няма точно и непоколебимо правило за това колко време след консумацията на храни, съдържащи лактоза, се появяват симптомите. Чувството на неразположение и стомашен дискомфорт може да се появят след само пет минути, докато други симптоми може да се развиват в продължение на няколко часа.

Ако симптомите са постоянни и особено тежки, или ако се проявяват независимо от храната (тоест когато не сте консумирали лактоза), трябва да потърсите медицинска помощ.